12 December 2010

Nopeatekoinen virkattu lumihiutale
Jouluun ei ole enää pitkälti. Jos nyt aikoo tehdä kortteja tai muita tervehdyksiä, sen pitää käydä helposti ja nopeasti. Tässä virkattu lumihiutale, jossa on vain kaksi kerrosta. Klikkaa kuva isoksi, sen voi ruudulla vielä zoomata. Tottunut virkkaaja näkee siitä, miten se on tehty. Novita Wool-langasta tai vastaavan vahvuisesta virkkuukoukulla 4mm hiutaleen halkaisija on 10-11 cm. Se mahtuu siis kirjekuoreen, jos sen haluaa lähettää joulukortin sijasta joko sellaisenaan tai korttiin kiinnitettynä.

Olen kovettanut hiutaleet sokeriliuksella ja kiinnittänyt hopealangan, jolla sen voi laittaa joulukuuseen. Koristeen kiinnitin langasta korttipohjaan.
 • 8 kjs renkaaksi (kannattaa jättää langanpää seuraavalla krs:lla virkkauksen sisään, ettei sitä tarvitse päätellä)
 • 1. krs: 4 kjs (joista 2 ensimmäistä muodostavat 1. pylvään),* 1 p, 2 kjs*. Toista vielä 10 kertaa, lopussa kiinnitä alusta 3. kjs:aan piilosilmukalla.
 • 2. krs: *4 kjs, tee nirkko virkkaamalla 1 ps koukusta laskien 3. ketjusilmukkaan, 2 kjs, kiinnitä nirkko 1 ps:lla seuraavan pylvään päälle. 7 kjs, 1 ps koukusta laskien 3. kjs:aan (=1.nirkko), 4 kjs, 1 ps ensimmäiseen näistä 4 kjs:tä(=2. nirkko),  4 kjs, 1 ps ensimmäiseen näistä 4 kjs:tä (=3. nirkko) Kiinnitä nirkot vielä toisiinsa niitten alta 1 ps:lla. 4 kjs, 1 ps seuraavan pylvään päälle. * Toista vielä 5 kertaa, eli hiutaleeseen tulee 6 sakaraa. Katkaise ja päättele langat.
Kovettaminen:
 • Kuumenna kiehumapisteeseen sama määrä vettä ja sokeria pienessä kattilassa. Yhteen hiutaleeseen menee hyvin vähän liuosta, siksi kannattaa tehdä useampi hiutale ja kovettaa ne kerralla. 1 dl vettä + 1 dl sokeria riittävät ainakin 10 hiutaleeseen, hiukan riippuen langasta. Kasta tulikuumaan liuokseen läpimäräksi, mutta älä jätä likoamaan. (Jos lankasi on tekokuitua, anna jäähtyä hiukan, ettei lanka "sula"). Nosta kattilasta, purista ylimääräistä liuosta hiukan pois. Asettele kuivumaan tasaiselle alustalle, johon hiutale ei jää kiinni. esim lasilautanen, muovinen leikkuulauta tms. Älä laita imukykyiselle alustalle kuten pyyhkeen päälle. Muutaman tunnin päästä irrota ja käännä. Anna kuivua kunnolla.
 • Jos teet paljon hiutaleita, voit laittaa uuniin alle 50 asteeseen, mutta varo, etteivät ne pala!

5 comments:

 1. Kiitos paljon ohjeesta vaikka tämä onkin kolme vuotta sitten laitettu :D Hyvä ja helppo ohje, ensimmäiseen hiutaleeseen kului 25 min aikaa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva :) Tämä on vanha blogini, jota en ole päivitellyt. Nykyisessä blogissani on muutama joulujuttu, tämä mukaan lukien http://ristirasti.blogspot.fi/search/label/Joulu

   Delete
 2. kiitti ohjeesta :) Mä sain ainoastaan 5 sakaraisia tähtiä, mutta hienoja tuli niistäkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minneköhän se yksi sakara karkasi :) ? Mutta kaunis se varmaan on niinkin!

   Delete

Note: only a member of this blog may post a comment.